Studimi: Marsi po del nga epoka e akullit

RepublikaPlus29.05.2016 15:45

Sipas një studimi të ri thuhet se planeti Mars po del nga epoka e akullit. Duke studiuar klimën e Marsit dhe se si ajo ka ndryshuar me kalimin e kohës mund të ndihmojë shkencëtarët për të planifikuar më mirë misionet e ardhshme në Mars dhe madje edhe të kuptojnë ndryshimet klimatike këtu në Tokë, thonë autorët e studimit.


Modelet kishte parashikuar tashmë se Marsi ka pësuar disa raunde të epokave akullnajore në të kaluarën, por matjet fizike nuk i kanë konfirmuar kurrë ato parashikime. Studimi i sotëm, botuar në revistën Science, është i pari që paraqet në hartë depozitat akullnajore në polin e verit dhe Jugut dhe konfirmon se Marsi po del nga një epokë akulli, në një tërheqje që filloi pothuajse 400.000 vjet më parë.


Hulumtuesit llogaritën edhe se sa shumë akull është akumuluar mbi polet; shuma është aq e madhe sa në qoftë se ajo do të përhapej në të gjithë Marsin, gjithë planeti do të mbulohej nga një shtresë e trashë akulli me lartësi 2-këmbë.


Studimi i ndryshimeve të klimës në Mars është i rëndësishëm për arsye të shumta, thotë bashkautori i studimit Isaac Smith, i cili studion sistemet sedimentare në Mars në Institutin e Kërkimeve Jugperëndimore. Duke kuptuar moshat akullnajore, ne mund të merrni një kuptim më të mirë se si akulli dhe uji sillen nëpër kohë në planetin e kuq.


Kjo mund të na ndihmojë të kuptojmë se si Marsi shkoi nga të qenit një botë e lagësht e thatë, në tokë e akullt që është sot. Dhe kjo mund të na tregojë se ku mund të gjenden depozitat e akullit. Ky është çelësi nëse kemi në plan për të dërguar njeriun në Mars. “Ne duam të dimë historinë e ujit”, thotë Smith. “Në një moment, ne do të kemi disa njerëz atje dhe do të donim të denim se ku është uji. Pra, ka një kërkim të madh për këtë.”

 

Republika Plus