Duar dhe këmbë të ftohta, ja arsyeja

Lifestyle31.05.2016 16:10

Duart dhe këmbët e ftohta është një problem i zakonshëm që shpesh ne e lidhim me mos qarkullimin e gjakur, por në fakt nuk është kjo gjithmonë arsyeja. Njerëzit janë qënie me gjak të nxehtë, që do të thotë se temperatura e trupit rregullohet vetë.


Ekspozimi ndaj të ftohtit bën që trupi të ngushtojë venat e holla të gjakut, duke i bërë ekstremitetet të ftohta, ndërsa temperatura e trupit qëndron e ngrohtë, në 37 gradë celcius.


Pjesa më e madhe e këtyre ekstremiteteve, pra venave të holla, gjenden tek duart dhe këmbët. Disa njerëz e ndjenjë të ftohtin më shumë në këto pjesë të trupit sesa të tjerët, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që ka diçka që nuk shkon me qarkullimin e gjakut.


Ekzistojnë përjashtime, të tilla si në rastin e sëmundjes së njohur si Reynaud (qarkullimi i dobët i gjakut) apo tek ata që kanë dëmtime të nervave, por në pjesën më të madhe të rasteve kemi të bëjnë me një fenomen totalisht natyral.


Nga ana tjetër, shpesh çiftet grinden për temperaturën e dhomës dhe kjo ndodh kryesisht sepse meshkujt kanë më shumë masë muskulare, që i bën ata më të nxehtë.


Diferenca është kryesisht e dallueshme gjatë natës, pasi temperatura e trupit të femrave ulet më shpejt gjatë gjumit sesa ajo e meshkujve.

 

Republika Plus